– Neste generasjons mobilnett vil føre til et teknologisk skifte i dronebransjen. Med behandling av data i sanntid kan det åpnes opp for flere bruksområder, samtidig som datafangst i forbindelse med inspeksjoner vil kunne gjøres raskere og mer effektivt, sier Alexander Sandnes, daglig leder i Droneakademiet.
Et nytt generasjonsskifte er i full gang. Telenor var først ute med å rulle ut 5G i Norge, dagen etter koronarestriksjonene lammet hele landet i mars.
– Telenor har åpnet 5G-nett i en rekke områder rundt omkring i landet, blant annet i Trondheim, Kongsberg og Elverum. Vi har ambisjoner om at noen sentrale deler i Oslo, Bergen og Stavanger samt andre utvalgte steder vil bli koblet på fremtidens supernett i 2020, sier David Fidjeland, kommunikasjonssjef i Telenor.
Hva er egentlig 5G?
– 5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk. Det er en helt ny infrastruktur, og vil åpne for bedre brukeropplevelser og helt nye muligheter i mobilnettet. Det nye nettverket kommer til å by på mye høyere hastigheter og mye lavere forsinkelse for både mobiltelefoner og andre enheter, forklarer Fidjeland.
Hva har det med droner å gjøre?
– Å koble droner på mobilnettet er ikke noe nytt. 4G har blitt brukt sammen med droner en god stund allerede, men har begrensninger knyttet til kvalitet og forsinkelser. Nå som 5G gradvis rulles ut over store deler av landet, vil man dra nytte av den økte datamengden som kan sendes over mobilnettet, sier Sandnes.
Fidjeland forteller om et hav av nye muligheter som åpner seg med 5G, både innen industri og andre samfunnsfunksjoner. Eksempelvis kan sensorer, maskiner, databaser og droner kobles sammen, analyseres og effektiviseres på helt nye måter.
– Med 5G vil fjernstyring av droner bli enda enklere, og mulighetene er enorme. Vår IoT-partner Sevendof er allerede godt i gang med testingen av 5G og droner. Ved å bruke 5G-droner kan de eksempelvis forenkle inspeksjoner av strøminstallasjoner i fremtiden, sier Fidjeland.
Flyging utenfor synsrekkevidde blir enklere
Ved å kontrollere dronen via mobilnettet kan man unngå begrensningene knyttet til radiosystemer som typisk gir en rekkevidde på 3-5 km.
– Ved bruk av 5G vil man i realiteten kunne fly så langt man vil, så lenge dronen er innenfor dekningsområdet. En dronepilot vil dermed kunne fly en drone som befinner seg et helt annet sted i verden, via internett, sier Sandnes.
5G kan bidra til økt sikkerhet
I takt med økt dronebruk, kommer også nye utfordringer knyttet til flere luftromsbrukere. Dette vil kreve en strukturert metode som integrerer dronetrafikken sammen med bemannet luftfart på en trygg og effektiv måte.
Unmanned Traffic Management (UTM), et konsept som også kalles U-space - en standardisering av droner i luftrommet, vil løse mye av denne problematikken.
– Siden 5G er godt rustet som kommunikasjonsmetode i lav høyde, er det sannsynlig at mobilnettet vil bli en viktig del av UTM, og hvordan dronetrafikken blir håndtert i fremtiden, forteller Sandnes.