Er du ferdig utdannet dronepilot? Da er det mange spennende jobber som venter på deg.
Visste du at dronepiloter har en viktig oppgave når ulovlige klimautslipp fra skipstrafikken langs kysten skal avsløres?
– Vi har montert såkalte sniffere på en pinne på tuppen av miljødronen vår. Vi flyr tett inntil eksosuttakene på skipene som skal kontrolleres. Dermed får miljømyndighetene raskt svar på om de strenge utslippsgrensene fra EU er brutt, sier Jon Christian Harestad, markedskoordinator i Nordic Unmanned.
Dette er bare en av oppgavene en dronepilot utfører hos selskapet i Sandnes, som ansetter ferdig utdannede dronepiloter.
Dekker kompetansehull
Når noen søker jobb i Nordic Unmanned, kartlegges kompetansen grundig. Da registreres hvilke typer kurs piloten har gjennomført, og hvilke typer droner de har flydd før. Som ledd i profesjonaliseringen av yrket de siste årene, har selskapet også utarbeidet et grundig treningsprogram for dronepilotene som ansettes.
– Vi fyller mulige kompetansegap med egne kurs og opplæringsprogrammer. Det kan handle om å lese operasjonsmanualer, sette opp egne flyplaner, gjøre risikovurderinger og selvfølgelig å være kvalifisert til å fly de ulike type dronene vi har, forklarer Harestad.
Sammen med selskapets droneteknikere, lærer også pilotene hvordan dronene er satt sammen, og hvilke oppdrag de egner seg for.
– Ofte er det slik at teknikerne våre snakker med piloten som skal fly et bestemt oppdrag på forhånd for best mulig gjennomføring. Vi flyr egenproduserte droner, i tillegg til droner som vi har leid inn, eller kjøpt fra andre produsenter.
Fra offshoreoppdrag til bygginspeksjon
Dette er et seriøst yrke som krever gode kvalifikasjoner, understreker Harestad.
– Det er stor forskjell på å fly små og store droner. Noen ganger tar vi inn vanlige piloter som har omskolert seg til dronepiloter. De er spesielt godt egnet til å fly de større dronene våre, som veier opp mot 200 kilo. Disse kan for eksempel brukes til oppdrag under tøffe værforhold offshore.
Mer typiske oppdrag gjøres med mindre droner, forklarer han.
– De minste dronene brukes mye til inspeksjoner av høyspentlinjer og av bygg. Vi gjør også kartlegging og skanning av terreng for kommuner og landeiere. Da handler det om å kartlegge et område fra luften før det bygges, eller etter at bygningene er reist.
– Er dette et yrke du vil anbefale?
– Absolutt. Her skjer det mye, og nye områder for anvendelser av droner kommer stadig til. Akkurat nå holder vi på med en mengde ulike prosjekter, blant annet utvikling av droner som kan kjøre og fly, droner som kan frakte last, og ikke minst flere droner i luften samtidig, som skal fly autonomt.