Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Vi opplever en rask utvikling i dronebransjen, med stadig flere aktører som tar plass i luftrommet. For å sikre trygg flyging for alle, er kommunikasjon og samhandling helt avgjørende. Verktøyet HemsWX er utviklet nettopp for dette formålet: å skape et tryggere luftrom gjennom sanntidsovervåking og effektiv kommunikasjon.
Før HemsWX kom måtte profesjonelle droneoperatører varsle om flyvninger manuelt, via telefon eller e-post til nødmeldesentralene og luftambulansebasene. Denne informasjonen ble notert, men ikke synliggjort i kart. Prosessen gjorde det utfordrende for luftambulansen å skaffe seg en god oversikt over pågående aktivitet i deres flyruter. Norsk Luftambulanse laget derfor HemsWX, med funksjonen HemsWX Drops - en digital løsning for effektiv innrapportering av droneoperasjoner.
Sikkerhet i fokus
Det finnes reelle farer når droner og helikoptre deler luftrom. Ambulansehelikoptrene flyr 70 meter i sekundet og kan se droner som er 150 meter unna. Da kan det være for sent, fortalte helikopterpilot Hans Ivar Kubberød til NRK i 2022 1:
– Hvis du får en drone i frontruta i 250 km/t er det ikke sannsynlig at vi får landa helikopteret på en trygg måte.
I verste fall kan dronen knuse frontruten og treffe piloten, eller krasje med et rotorblad og sette ambulansehelikopteret i ubalanse.
Sikkerhet i luftrommet krever derfor bedre samarbeid og effektiv deling av informasjon mellom bemannede og ubemannede luftfartsaktører. Med HemsWX har luftambulanser nå bedre oversikt og kan unngå farlige situasjoner, i operasjoner hvor tiden er kritisk og liv kan stå på spill.
Hva er HemsWX og hvordan spiller NinoxDrone inn?
HemsWX er et oppdrags- og værplanleggingssystem som støtter aktører innen bemannet luftfart med kritisk informasjon om værforhold og droneaktivitet. Systemet er utviklet av Norsk Luftambulanse. HemsWX har blitt et viktig standardverktøy for nødetatene og flyaktører i Norge, for å sikre koordinert og sikker drift i luftrommet. Verktøyet gir brukerne detaljerte kart med data om luftfartsforhold, og reduserer risikoen for farlige møter mellom luftambulanser og droner.
Ninox Drone, et system lansert av Avinor i 2020, er en viktig samarbeidspartner for HemsWX. Ninox er en app hvor droneoperatører kan registrere flyvningene sine, og samtidig søke om flytillatelse i forbudssonene rundt norske lufthavner.
Enten droneflyginger registreres i HemsWX direkte eller via Ninox Drone, vises flyvningene i sanntid på kartet for HemsWX-brukerne. Dette gir luftambulansepiloter, politiet og andre aktører en langt bedre oversikt, og gjør det mulig å unngå droner under oppdrag.
Hvordan brukes HemsWX Drops?
Funksjonen HemsWX Drops gjør at profesjonelle droneflyvninger også kan legges inn i systemet. Dette gir en bedre oversikt for piloter i bemannet luftfart, og aktører som politiet, Forsvaret og Meteorologisk Institutt.
I HemsWX er der også en funksjon for å legge inn kommentar, hvor man med fordel kan legge inn dronepilotens kontaktinfo. Blant brukerne av HemsWX Drops finner vi også NRK, TV 2, Kystvakten og brannvesenet, som alle har nytte av å kunne varsle om droner og gi luftambulanser direkte tilgang til kontaktinformasjon i nødstilfeller. Helikopterpiloter i luftambulansen har da mulighet til å ringe dronepilotene for å avtale direkte, om de har behov for å gå inn i samme luftrom.
Slik varsler du luftambulansen om dine droneoperasjoner
Værkamerastasjoner – En viktig del av HemsWX
I tillegg til sanntidsinformasjon om droner i luftrommet, gir HemsWX brukerne omfattende værdata gjennom 175 værkamerastasjoner plassert rundt i Norge. Dette nettverket av værkameraer tar bilder hvert kvarter, og data som temperatur og lufttrykk overføres til sentralene annethvert minutt. Bilder og værdata gjøres også tilgjengelig via nettbrett og mobil for de som er ute på oppdrag, noe som sikrer optimal planlegging under akutte oppdrag og varierende værforhold 2.
Veien videre?
«Når det gjelder veien videre, så er dette med elektronisk synlighet et stykke arbeid vi legger tung vekt på. Det er stadig flere droner i luftrommet, og ved hjelp av detektorer ser vi på om vi kan få både fly, helikoptre, droner og hangglidere inn på kartene i realtid»
– sier Anders Vaaja Aspaas i Norsk Luftambulanse, og viser til en artikkel på deres hjemmeside3:
Ifølge Norsk luftambulanse flyr det i dag ca. 500 000 droner i Norge. Disse flyr i omtrent samme høyde som politihelikoptre, luftambulanse og forsvaret, og ingen vet nøyaktig hvor de flyr. Droneaktiviteten kontrolleres ikke av noe flyplasstårn.
NLA (Norsk luftambulanse) har derfor plassert ut Avionix dronedetektorer, som kan se signaler fra nyere droner på flere kilometers avstand. Foreløpig er disse plassert ut 5 steder i Oslo-området, men det kan bli aktuelt å innføre dette på landsbasis. De ønsker å gjøre Oslo til et testområde, der all dataen blir tilgjengelig for alle som trenger den. I sommer startet jobben med å montere dronedetektorer på flere av de 175 værkamerastasjonene rundt om i landet og Luftfartstilsynet ønsker å utrede et pålegg om elektronisk synlighet. Dette pålegget skal gjelde for droner over en viss vektklasse, hangglidere og paraglidere 1.